czwartek, 21 września 2017

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

Dziś przepis na pastę kanapkową, której bazą jest biała fasola. Dodatek suszonych pomidorów nadaje wyrazisty smak, a świeża natka pietruszki dodaje orzeźwienia :) Mój P. był zdziwiony, kiedy dowiedział się, że pasta zrobiona jest z fasoli, bo w ogóle jej nie czuł. Za to suszone pomidory, które uwielbia, wyczuł już po zapachu. Propozycję tę polecam więc wielkim fanom suszonych pomidorów! :)





Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 6-8 połówek suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej z suszonych pomidorów (lub zwykły)


Wykonanie:

1. Cebulę drobno siekamy i podsmażany dopóki się nie zeszkli - podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów.
2. Fasolę odcedzamy i wkładamy do miseczki.
3. Do fasoli dodajemy podsmażoną cebulę.
4. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy.
5. Do fasoli dodajemy pomidory, pietruszkę i sok z cytryny.Wszystko dokładnie miksujemy blenderem lub w rozdrabniaczu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajmy  nieco zimnej wody - 1 łyżka już załatwi sprawę :)
6. Tak przygotowaną masę doprawiamy do smaku.


Uwaga!!!

Najlepiej smakuje schłodzona, więc zróbcie wieczorem i zjedzcie na śniadanie :D


A wpisu na bagietki, z którymi zajadaliśmy pastę, szukajcie już jutro na blogu! Zapraszam :)

Smacznego,
O.

2 komentarze:

  1. UWIELBIAM takie pasty, a jak jeszcze są w niej suszone pomidory to już w ogóle :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...