poniedziałek, 28 lipca 2014

Ziemniaczano-ryżowe kotleciki.

Nadal praktykujemy ograniczanie mięs w tygodniu :D Różnie bywa z wykonalnością tego postanowienia, ale nie poddajmy się. Ostatnio powstały kotleciki. Doskonałe na upalny dzień. Bosko smakują popite kefirem lub maślanką.

Bazą był przepis z książki "Szybko i smacznie. Kuchnia wegetariańska"- zakupioną za całe 5 zł na wyprzedaży w Biedronce :P


Składniki:

  • 1 woreczek ryżu(100 g) - u nas akurat był ryż jaśminowy
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy mleko i ubijamy na puree.
3. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę - dodajemy do ostudzone ryżu i przestudzonych ziemniaków
4. Doprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki.
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach sezamu.
6. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.

Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...