czwartek, 17 kwietnia 2014

Kurczak w czerwonym winie.

Dziś danie bardzo proste, acz wykwintne. Powstało jako specjalny obiad dla mojego P. - w ramach podziękowania za wyremontowanie kuchni :) Kurczak tak nam smakował, że wpisujemy go na listę imprezowo-gościowych dań. Jest jedno ale... Najlepiej do przygotowania tego dania sprawdzi się garnek, w którym możemy jednocześnie zapiekać. Można sobie poradzić i bez niego, ale tak będzie łatwiej :D

Składniki:
  • podudzia z kurczaka(ok. 1 kg)
  • 2 cebule 
  • ok. 150 g boczku
  • 4-5 marchewek
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżki mąki + 1 łyżka masła


Wykonanie:

1. Boczek kroimy w podłużne kawałki i smażymy na patelni na chrupiąco - boczek musi puścić jak najwięcej tłuszczu, który będzie potrzebny nam później. Odkładamy do miseczki pilnując, by jak najwięcej tłuszczu zostało na patelni.
2. Kawałki kurczaka solimy i pieprzymy. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem z boczku i podsmażamy na złocisty kolor(po 2-3 minutki z każdej strony). W razie potrzeby podlewamy odrobiną oleju.
3. Zdejmujemy kurczaka z patelni, ale nadal staramy się pozostawić na patelni jak najwięcej tłuszczu - posmak boczku i kurczaka będzie nam niezwykle pomocny ;)
4. Marchew obieramy i kroimy w duże kawałki, cebulę w spore krążki. Wrzucamy warzywa na patelnię i podsmażamy ok 10 minut.
5. Do garnka(lub naczynia żaroodpornego) przekładamy kurczaka, boczek oraz warzywa(już z tłuszczem z patelni!).
6. Dodajemy wino, bulion oraz tymianek.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę.
8. Aby zagęścić sos dodajemy do niego 1 łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody oraz 1 łyżkę masła. Podgotowujemy całość wtedy jeszcze ok 10 minut(już na palniku).
9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...