sobota, 22 lutego 2014

Mannik na maślance.

Proste, szybkie i tanie ciasto, idealne do popołudniowej kawki. Przepis dostałam od znajomej Rosjanki. U nich jest to dość popularne codzienne ciacho. Potrafi je zrobić nawet dziecko. Dlaczego? Nie potrzeba niczego dokładnie odmierzać ani ważyć...... Można zrobić je na śmietanie, na maślance, na jogurcie naturalnym.




Składniki:

  • kasza manna - 1 szklanka, czyli 170 g
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki, czyli 250 g
  • maślanka -1 szklanka, czyli 250 ml
  • cukier - 1 szklanka, czyli 220 g
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • dowolne owoce - ok. 0,5 kg - u mnie maliny(mrożone)


Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem i solą. 
2. Dodajemy kaszę oraz śmietanę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
3. Odstawiamy na 20 minut.
4.  Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
5. 3/4 ciasta wlewamy do formy, wysamrowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą(albo wyłożonej papierm do pieczenia). 
6. Na część ciasta wykladamy owoce i zalewamy pozostałym ciastem.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
8. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)

O.

5 komentarzy:

  1. Mannik zrobię na pewno! :)
    i ponawiam swoje pytanie/prośbę bo nie wiem czy je zauważyłaś wcześniej :)
    Czy mogłabyś wykombinować jakiś fajny, smaczny sposób na podanie grzybków marynowanych?
    Uzbierało nam się sporo takich słoików od rodziców, a mój Mąż nie lubi ich podawanych z cebulką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem specem od grzybów, ale poszperam w maminych zeszytach i postaram się coś dla Ciebie znaleźć :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. dziękuję :) i czekam, bo ja nie mogę nic w internecie znaleźć.
    Super, że jesteś już na FB! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy do tego ciasta nie trzeba jakiegoś tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...