czwartek, 31 października 2013

Ostry krem z dyni.

Dziś Halloween. Jedni lubią ten dzień, inni uważają, za niepotrzebny wymysł Ameryki. Mnie cieszy fakt, iż przy okazji tego dnia, celebrujemy dynie. W ostatnich latach jej sława się rozprzestrzenia. Dzieci wycinają z niej lampiony, matki używają jej w kuchni. Czy to nie krok w dobrą stronę? Owszem, w dobrą! U mnie dynia święci tryumfy od kilku lat. Wielbię ją pod każdą postacią... Na słodko, na pikantnie, w formie lampionu na parapet, czy też prażonych pestek...

Zostałam zapytana o przepis na najprostszą zupę dyniową, z zastrzeżeniem "byle nie na słodko". 

Z mamą uczyniłyśmy ostatnio taką oto zupę(bazą był przepis z gazetki "Lubię gotować. Zupy nasze ulubione na każdą okazję" nr 2/2008).



Składniki:

  • dynia (ok. 3 kg - dotyczy to wagi całej, nieobranej dyni!)
  • 3 szkl. wody
  • 3 szkl. mleka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • cebula
  • por
  • 1 łyżeczka(płaska) białego pieprzu
  • 1 łyżeczka(płaska) słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego(można pominąć!)
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Dynię czyścimy z pestek, obieramy. Kroimy w kostkę(niezbyt dużą).
2. Dynie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą oraz mlekiem. Dodajemy całe ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.
3. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 - 35 minut.
4. Po upływie tego czasu wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.
5. Cebulę drobno kroimy, por również, podsmażamy do miękkości i dodajemy do zupy.
6. Do zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, zagotowujemy całość. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i podgotowujemy jeszcze ok. 7-9 minut.
7. Całość zupy miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitego kremu.
8. Zupę przekładamy do talerzy, dodając po łyżce śmietany.

UWAGA! Tak przygotowaną zupę możemy przełożyć do słoików i kilka dni trzymać w lodówce.

Smacznego!
O.

2 komentarze:

  1. Jestem jak najbardziej za takim wykorzystaniem dyni, na jutrzejszy dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Zrobiłam jeszcze z dodatkiem soli, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...