poniedziałek, 6 maja 2013

Potrawka z mięsa z rosołu.

Dla wielu z Was/Nas(od niedawna) niedziela = rosół na wsiej kurze :) Od kiedy nauczyłam się gotować "po bożemu" rosół, często gości na naszym stole. Wiem, że już wiosna, a nawet lato, ale przypomnę sezon zimowy... Rosół był panaceum na wszelkie choróbska! Jednak nie rosół jest dziś bohaterem wpisu. Są nim resztki porosołowe :) W dzieciństwie zawsze w poniedziałek była pomidorówka i potrawka z mięska, które pozostało z rosołu. Nikt nigdy go nie wyjadał, by mama mogła przyrządzić potrawkę. Ostatnio mnie natchnęło, że chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa... Udało się! 


Składniki:

  • mięso z rosołu
  • rosół 2 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • ziele angielskie 3 ziarnka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • mąka 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • śmietana 18% 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

1. Z pozostałości z rosołu staramy się uzyskać jak najwięcej mięsa - obieramy każdą kosteczkę z naszego rosołowego drobiu.
2. Rosół podgrzewamy z liściem laurowym i zielem ang.
3. Mąkę mieszamy ze szklanką wody i wlewamy do wrzącego bulionu.
4. Gotujemy całość, dopóki się sos nie zagęści - gdy zagęści się zbytnio, dolewamy przegotowanej wody do sosu.
5. Po kilku minutach do sosu dorzucamy mięsko, zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 2-3 minut.
6. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy musztardę i śmietanę, doprawiamy.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Dodajemy do sosu koperek - jeśli mamy świeży :D


Smacznego!
O.

p.s. szykują się tu wielkie zmiany... Już niebawem!

3 komentarze:

  1. Ja lubię ugotować na drugi dzień krupnik na rosołku i z tym rosołkowym mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak. Jadało się taką potrawkę w dzieciństwie. Też bym zjadła- u mnie bywała z dużą ilością koperku.
    Co za zmiany się szykują? Przyznaj mi się tu szybko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...