wtorek, 9 kwietnia 2013

Chleb na piwie Lubuskim Jasnym.


Dawno nie było na blogu przepisu na chleb. Bo i nowości nie tworzyłam... Mamy swoje ulubione chlebki i tylko je robiliśmy. Muszę jednak odkurzyć kajet z przepisami chlebowymi i tworzyć nowości.

Jestem lokalną patriotką. Piwo pijam wyłącznie z Browaru Witnica. Moim faworytem jest ostatnio Lubuskie Jasne. Najlepsze z najlepszych! 


Składniki:

  • 300 ml piwa - czyli z małej buteleczki 330 ml upijamy  łyk :)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g mąki żytniej
  • opakowanie suchych drożdży


Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie - zgodnie z kolejnością podaną w przepisie. Wypiekamy w trybie NORMAL.

Wrażenia?
Hmmm.... Dzielę się przepisem, ale szału nie ma. Piwo lepiej wypić :D

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...