sobota, 22 grudnia 2012

Cytrynowe śledzie.

Śledzie w oleju to klasyk. Mama podsunęła mi pomysł wyczytany gdzieś w babskiej gazecie: cytryny do śledzi! Zabrzmiało nieźle. Niby tradycyjnie, a jednak nieco inaczej... Lubię takie mieszanki, więc z przyjemnością podeszłam do tematu. 


Cytrynowe śledzie



Składniki:

  • 4-5 śledziowych filetów
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • olej/oliwa





Wykonanie:

1. Cytrynę wyparzamy i kroimy w cienkie plasterki(wyjmujemy pestki).
2. Cebulę kroimy w półksiężyce.
3. Śledzie kroimy w 2-3cm paseczki.
4. Kładziemy warstwami do słoika, dokładając liście laurowe i ziele angielskie.
5. Zalewamy olejem do przykrycia wszystkich składników.
6. Zamykamy słoik, wstawiamy do lodówki i czekamy na Święta :)






















A czas umilam sobie świeczkami i sztucznym śniegiem :P
Uwielbiam ten cały bożonarodzeniowy kicz!!



O.

p.s.

3 komentarze:

  1. Z chęcią kiedyś wypróbuję ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  2. Również robię te pyszne śledzie z cytryną:)zapraszam do siebie na łososia w migdałach.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo cytrynowych śledzi jeszcze nie jadłam :p muszę spróbować :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...