sobota, 10 września 2011

Хлеб...


czyli kolejna piekarska odsłona.
Piekarska i lingwistyczna. Pozostawiam tak na wszelki wypadek. Jak byście zgłodnieli gdzieś w niedalekim świecie i mieli ochotę na chleb. Zapytacie o niego w różnych językach tak:

rosyjski: хлеб
chorwacki: kruh
portugalski: pão 
hiszpański: pan 
słowacki: chlieb 
niemiecki: das Brot
angielski: bread
węgierski: kenyér
łotewski: maize 
litewski: duona 
norweski: brød
francuski: pain



Wracając do moich wypieków... Przepis tym razem wzięty był z... tego, co akurat miałam w szafce. Mąki pszennej zostało mało, więc musiałam ją z czymś wymieszać. Oto, co wyszło z moich eksperymentów:


Chleb Olgi:
  • mleko                                      300ml
  • masło                                       1,5 łyżki stołowej
  • sól                                           1,5 łyżeczki
  • cukier                                      1,5 łyżka
  • mąką pszenna typ 550              240g
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850         150g
  • mąka żytnia typ 720                 100g
  • otręby                                      50g
  • ziarna słonecznika                     garść :)
  • suche drożdże                         1 paczka


Pieczony też na programie „NORMAL”. Bałam się zaeksperymentować super szybkie pieczenie.
Ale następny chlebek upiekę „na szybko”.


Po upieczeniu prezentował się smacznie(bardziej uważni może zauważą ziarna słonecznika):




Miłej soboty!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...